Mennesker med en demenssygdom er lige så forskellige, og har lige så mange individuelle behov, som mennesker, der ikke har en demenssygdom.
Odense Kommune har derfor lanceret et nyt demenstilbud, der forgår i borgernes egne hjem, og som er tilrettelagt efter borgernes individuelle ønsker og behov.
Da den første nedlukning ramte Danmark under Corona sidste år, var Odense Kommune, grundet de gældende restriktioner, nødt til at lukke ‘Byhuset’, der er et aktivitetstilbud for mennesker med demens. Borgerne blev dog ikke bare overladt til sig selv, og en ny måde at aktivere og samarbejde med borgerne på så dagens lys.
Vi blev nødt til at tænke kreativt. For det første fordi borgerne havde krav på et demenstilbud, for det andet fordi vi som personale havde et fagligt ansvar i forhold til at vedligeholde borgernes funktionsniveau og livskvalitet. Derfor begyndte vi som noget helt nyt at tage på hjemmebesøg.
Martin Lyck Hansen, assisterende rehabiliteringsleder i Byhuset
Differentieret demensindsats
Det, der altså begyndte som en midlertidig ordning, er nu blevet udvidet til at være et længere forsøg, der løber frem til sommeren 2023. Forsøget går ud på at videreudvikle og udbrede hjemmebesøgene til de borgere med en demenssygdom, der er visiteret til et demenstilbud i ‘Byhuset’, men som af den ene eller anden årsag trives bedre med at få hjemmebesøg af Byhusets fagpersonale.
Det er ligesom med alle andre mennesker. Nogle trives rigtig godt i større forsamlinger, mens andre trives bedre i små grupper eller på tomandshånd, og sådan er det også for mennesker med en demenssygdom. Man kan også som følge af sin demenssygdom opleve, at ens behov ændrer sig, således at man går fra at have været tryg i Byhuset til at være mere tryg derhjemme. Muligheden for at tage på hjemmebesøg gør os i hvert fald i stand til at levere en differentieret demensindsats, så alle borgere oplever at få et tilbud, der passer til dem.
Martin Lyck Hansen, assisterende rehabiliteringsleder i Byhuset
Større livskvalitet
Hvor aktiviteterne i Byhuset er henlagt til Byhuset og er gruppebaserede, består demenshjemmebesøgene af individuelle aktiviteter, der er tilpasset den enkelte, og som typisk foregår i eller omkring borgernes egne hjem. Det kan f.eks. være gåture i lokalområdet, kortspil, havearbejde eller kulturelle aktiviteter. Vigtigst er, at aktiviteterne giver mening for borgerne, vedligeholder deres funktionsniveau og øger livskvaliteten.
Vi ved, at livsglæde og livskvalitet er med til at holde os i gang som mennesker, og derfor glæder det mig utrolig meget, at denne nye måde at give demenstilbud på understøtter netop dette. Corona har været en rigtig hård omgang for specielt Odenses ældre og udsatte, og det har i den grad sat vores personale på prøve. Men i stedet for at gå i baglås er der blevet tænkt kreativt alle steder, herunder også i Byhuset, og det gør mig rigtig stolt at være rådmand for et område, der hele tiden rykker sig og tænker nyt.
Rådmand på ældre- og handicapområdet, Søren Windell
MitOdense – det, der samler os
