Hele sommeren fejrer Møntergården, at Odenses skjulte vikingeborg, Nonnebakken, er nomineret til at blive Unesco Verdenskulturarv sammen med 4 andre borge omkring i Danmark.
De fejrer nomineringen med en række helt særlige sommeraktiviteter, der sætter fokus på Odenses vikingehistorie.
VIKINGESTEMNING I ODINS ODENSE
Landsbyen ligger i naturskønne omgivelser i Stavids ådal, kun fem km. fra centrum af Odense. I Odins Odense kan du selv prøve, hvordan livet i Danmark var, da jernalderen blev til vikingetid!
BYVANDRING – ODENSES SKJULTE VIKINGEBORG
Kom med på en guidet tur ud i vikingetidens Odense og få en smagsprøve på fortiden.
Fra Møntergården bevæger vi os ud i et Odense, der så markant anderledes ud i vikingetiden – formet af håndværk og handel, magt, kongemord og pilgrimme. Vi slutter turen ved vikingeborgen Nonnebakken, hvor vi også skal have en lille smagsprøve på moderne Fynsk vikingetid.
FRA POTTESKÅR TIL GENBRUGSMOSAIK
Kom og vær med, når vi skaber kunstfærdige vikinger i mosaik af genbrugsguld, i samarbejde med Odense Renovation og Zirkel Genbrugsbutik.
Skal du være med til at skabe vikinger af genbrugsguld? Så har du hele sommeren mulighed for at svinge forbi Møntergården og deltage i en kreativ og kunstnerisk workshop, hvor vi omdanner potteskår til smukke og kunstfærdige mosaikker. Kom forbi og vær med til at skabe bæredygtige kunstværker inspireret af vikingetidens store personligheder.
Workshoppen laves i samarbejde med Odense Renovation og genbrugsbutikken Zirkel.
4. juli – 5. august
Mandag – fredag, kl. 11 – 16:30
KREATIV VIKINGE-WORKSHOP
Kom og lav din helt egen vikingehjelm eller lær at skrive med runer.
Lad dig inspirere af mønstre og farver fra vikingernes smykker og krigsudstyr, når du laver din helt egen vikingehjelm, dekorerer vikingemønstre eller skriver med runer.
4. juli – 5. august
Mandag – fredag, kl. 11 – 16:30
DIGITALE BYVANDRINGER
Tag på byvandring og blive klogere på vikingetiden lige når du har lyst. På appen ”USEEUM” kan du downloade podwalken ”Skygger Odins By”, en gådejagt for børn: ”Mordet på Knud”, og den digitale byvandring ”Den tidlige by”.
HVORDAN:
Download appen USEEUM på din smartphone. Find “Møntergården”, vælg mellem de forskellige byvandinger. Husk høretelefoner!
BYVANDRING I BØRNEHØJDE
Kom med på en aktiv familiebyvandring, når Mønterdragen skal på togt i vikingetidens Odense.
Iklædt vikingekapper drager vi med det lille vikingeskib “Mønterdragen” ud i Odenses gader og langs Odense Å for at komme helt tæt på vikingetiden. Vi skal blandt andet angribe vikingeborgen Nonnebakken og se, hvor den sidste vikingekonge blev myrdet.
VIKINGELEGE
Prøv at udfordre dig selv og familien i gamle vikingelege. Hvem vinder?
Find ud af, hvem der er den hurtigste, stærkeste, klogeste eller mest snedige, når I udfordrer hinanden i vikingetidens mange lege. De skulle både være sjove og underholdende, men også være med til at forbedre ens evner, når man drog på togt eller bare skulle passe det hårde arbejde i hjemmet.
4. juli – 7. august
Alle dage, kl. 11 – 17
BYVANDRING – ET KLOSTER FOR ENHVER
I middelalderen fungerede klosterlivet som et alternativ til det verdslige liv. Måske netop af den grund kunne klostrene være meget forskellige.
To af landets ældste klostre lå på hver side af Odense Å henholdsvis ved Sct. Knuds kirke og på Nonnebakken. Mere end 100 år gik, før end de ”nye” tigermunkeklostre med andre traditioner fik indpas i Odense, og de fik følgeskab af andre institutioner, hvor sygepleje spillede en stor rolle. Tilsammen eksemplificerede de forskellige sider af middelalderens varierede religiøsitet, og byvandringen vil bringe os rundt om deres baggrund og formål.
03. august, kl. 19:00 – 20:30
BYVANDRING – KONG KNUD OG DE STJÅLNE KROPPE
De fleste odenseanere har nok hørt om kong Knud, som blev dræbt i Albani Kirke. Men hvad var det egentlig der skete dengang. Hvad skete der med ligene af kong Knud og hans mænd, og hvorfor gravede man kongen op igen nogle få år senere? Det kan du høre om på byvandring med museumsinspektør, Mikael Manøe Bjerregaard.
Vi taler også om Sankt Albans skelet, som de danske vikinger måske/måske ikke stjal i England og fragtede til Odense, og hvordan en engelsk munk lagde en snedig plan for at få de stjålne knogler hjem til England igen.
6. juli, kl. 14:00 – 15:30
MitOdense – det, der samler os