fbpx

Sidste sommer kom Odense i de landsdækkende mediers søgelys og fik flere dårlige overskrifter

Byrådet havde sagt ja til, at der kunne lægges en række snublesten rundt om i Odense. Men der var en hage ved beslutningen, for et flertal i byrådet besluttede, at disse små mindesmærker skulle kunne fjernes igen, hvis det blev nødvendigt [hvis grundejerne ved de fortov, hvor stenene skulle placeres, ønskede det] . Det var ikke alle enige i, og hårdt presset skiftede flertallet holdning. Og nu får Odense sine snublesten.

Podcasten ”Historier fra Odense” er klar med en ny udsendelse, der stiller skarpt på snublestenene og deres betydning.

Podcasten fortæller om, hvordan Odense næsten snublede i de små mindesmærker, der er skabt af den tyske kunstner Gunter Demnig. Men hvad er en snublesten, og hvilken betydning kan snublestenene få for den historiske formidling i Odense?

Stadsarkivar Johnny Wøllekær forklarer sammen med arkivar Andreas Skov og lektor Claus Koch (UCL), hvad en snublesten er, og hvordan snublesten og historie i det hele taget kan virke som vækstmotor for turisme. Du får svar på, hvem der kan få en snublesten og hører om arbejdet med at finde de odenseanere, som mistede livet til besættelsesmagten og som derfor kan få en snublesten.

Podcasten berører selvfølgelig også den ophedede debat i Odense Byråd, om hvorvidt grundejere nu og i fremtiden kan gøre krav på at få fjernet snublestenen igen.

Du kan også høre om nye værktøjer til at formidle historien om de odenseanere, der mistede livet under besættelsen, blandt andet nye løsninger på Airbnb rettet imod turister. Der er spændende historier omkring ni australske flyvere, der mistede livet i deres bombefly over Danmark i 1944.

Det afsløres tilmed også, hvornår snublestenene lægges i Odense by. Du kan høre dette og meget mere i denne podcast. Selve podcasten er den første i en række af udsendelser, hvor de odenseanske snublesten bliver vendt og drejet.  

Hør podcasten her

MitOdense – det, der samler os