fbpx

Robotforskere fra SDU har udviklet verdens første fuldautomatiske robot, som kan pode for covid-19, så sundhedspersonale ikke udsættes for smittefare. Prototypen har med succes podet flere personer

Fire uger tog det et hold af de bedste robotforskere fra Syddansk Universitet at udvikle verdens første fuldautomatiske podningsrobot, som efter planen allerede skal pode de første patienter for covid-19 sidst i juni.

Med et 3d-printet specialdesignet engangsværktøj holder robotten en podepind og rammer det præcise sted i halsen, hvorfra podningen skal foretages. Efterfølgende stikker robotten podepinden ned i et glas og skruer låg på, så prøven forsegles. Dvs. ingen mennesker hænder har fat i værktøjet.

Thiusius Rajeeth Savarimuthu står i spidsen for det hold af ti forskere, som i døgndrift har arbejdet i Industri 4.0 Lab på Syddansk Universitet for hurtigst muligt at udvikle prototypen, så sundhedspersonalet undgår smittefare ved podninger.

Jeg var overrasket over, hvor blødt robotten formåede at lande podepinden på det punkt i halsen, den skal ramme; så det var en stor succes

Thiusius Rajeeth Savarimuthu, professor, SDU Robotics

Sundhedspersonale udsættes for smittefare, når de poder potentielle coronapatienter. Og WHO siger Test, test, test, så derfor har en robot stået højt på ønskesedlen hos OUH. Der er perspektiver i at udvikle en podningsrobot, så robotter kan overtage podningsarbejdet både i forhold til covid-19, men også ved alle fremtidige vira.

I øjeblikket tager sundhedspersonale sig af at pode for covid-19, men arbejdsforholdene kan være en udfordring. Arbejdet er forbundet med lange arbejdsdage med monotont arbejde. Samtidig er medarbejderne meget efterspurgte i andre funktioner.

Kim Brixen, lægelig direktør OUH

Robotten er nu klar til det globale markedet om en måned, så den kan gøre gavn mens Covid-19-pandemien florerer. Ambitionen er nemlig, at robotten skal på markedet så hurtigt som muligt. Prototype vil derefter kunne poder patienter sidst i juni. Robotten vil være færdigudviklet og klar på markedet til efteråret, hvis en anden covid-19-bølge rammer.

Alle i teamet arbejder utrolig hårdt. Hvis vores plan holder, vil vi på 3-4 måneder opnå det, som normalt tager tre år.

Søren Stig, direktør, Lifeline robotics

MitOdense – det, der samler os