I årets Odensebogen finder man 11 erindringer og artikler og der er noget for enhver smag. Vi har haft en ambition om at sætte nutiden i perspektiv ved hjælp nogle spændende historiske tilbageblik.
Her følger et lille udpluk af historier i Odensebogen 2022:
I sommeren 2021 blev der lagt 10 snublesten i Odense. En af dem, der blev lagt en sten for, var Agnes Hansen fra Korup. Agnes var kommunist og lavede illegalt arbejde. Derfor endte hun i tysk koncentrationslejr, hvor hun døde af difteri i 1944. En anden sygdom, der spredte skræk, var polio. Sygdommen ramte Odense flere gang, men værst i begyndelsen af 1950’erne. Epidemisygehuset i Bjergegade var det sted, de smittede poliopatienter blev indlagt. Mange voksne husker sikkert, hvordan de som barn fik en sukkerknald eller sukkervand med poliovaccination. Når polio i dag er forsvundet fra Odense og Danmark, så skyldes det ikke mindst fuldstændig opbakning til vaccination – noget nær 100 % valgte at takke ja til, at deres børn blev vaccineret. Opbakningen var forudsætningen for, at man i Danmark ikke har haft nogen tilfælde af polio siden 1976.
Andrea Gomard blev som barn ramt af polio og måtte i begyndelsen af 1900-tallet skaffe sig en levevej som en af byens første kvindelige fotografer. Det er emnet for en anden artikel.

Der er ofte fokus på ungdommen og de problemer, som de unge skaber. I 1958 blev en ungdomsbande afsløret i Odense. Forældregenerationen var bekymret for ungdommen, men var der grund til bekymring?
I 1970 var man bekymret for, om der var arbejdskraft nok. Der var fuld beskæftigelse i Danmark, og Odenses fabrikker tørstede efter arbejdskraft. To af de helt store, Odense Konservesfabrik og Thrige-Titan, inviterede 200 jugoslaviske kvindelige gæstearbejdere til byen for at arbejde. Kvinderne på Thrige-Titan blev i første omgang indkvarteret i Thomas B. Thriges gamle direktørvilla i Bredstedgade.
De jugoslaviske kvinder skulle lære rytmen ved samlebåndsarbejdet, og at de ikke behøvede at spørge chefen om lov til at gå på toilettet.
Der var rift om jugoslaverens arbejdskraft. Da otte kvinder forsvandt fra konservesfabrikken, frygtede man, at der var sket kvinderne noget. Men de havde bare fået et andet og bedre lønnet arbejde på Sjælland. Med oliekrisen i 1973 blev der dog sat et stop for import af flere gæstearbejdere. Da var flere af de jugoslaviske kvinder stille gledet ind i det almindelige, danske samfundsliv, var blevet gift og havde fået børn.
Find Odensebogen 2022, der hvor du køber bøger.
MitOdense – det, der samler os