fbpx

H.C. Andersens nye museum. ODENSE OPENING I EVENTYRHAVEN H.C.Andersens tredje fødselsdag: 30. juni 2021

Tekst og foto: Odenseguide Anne Sofie Petersen 

I eventyrene er 3-tallet et af de finurlige kunstgreb, der binder gode historier sammen. Tredje gang er, som bekendt, også lykkens gang.
Mon ikke H.C.Andersen ville have været ganske tilfreds med at kunne fejre sin tredje fødselsdag på åbningsdagen for sit og Odenses nye, flotte museum?

Foto Odenseguide på Fyn

Dagen blev skudt i gang i Eventyrhaven, hvor det veltilrettelagte åbningsprogram blev gennemført med kulturkommentator Anne Sophia Hermansen i rollen som både værtinde og interviewer. Iført høje hæle indtog hun scenen, den lille buebro i træ. Efter lidt tøven, klarede hun det både flot og elegant. I baggrunden kunne vi lige ane toppen af det lille eventyrslot hvor Torben Iversens Eventyrparade dagligt synger og performer.

 • H.C.Andersens blev født i Odense i 1805, datoen var den 2. april – hans første fødselsdag.
  Han var ikke en af de vilde drenge. Han var et drømmende barn, og hans fantasier løb ofte afsted med ham. Havde han mon også fantasien, til at forestille sig dette; nutidens virkelige eventyr?
  Efter flere år som en grim bygge-ælling, er en flot museums-svane nu endelig ved at folde sine stolte vinger ud i hans gamle barndomsby?

Med en smule forsinkelse ankom byens borgmester til festlighederne. Peter Rahbæk Juel indtog scenen, broen over bagåen, i højt humør. Herfra indviede han os i sin personlige begejstring over det nye museums forunderlige arkitektur og muligheder: “Det består af buer og kurver. Det er som at bevæge sig ind i sunken have, der går ned i et eventyrligt univers” 

 • H.C.Andersen forlod Odense kort efter sin konfirmation. Han drømte om skuespil, om sang og om dans.
  Han ankom til København d. 6. september 1819, hans anden fødselsdag.
  Han følte, at først nu, skulle livet til at begynde. 

I Eventyrhaven formåede varmen fra solen at trænge ned gennem det lette skydække. Pressen var mødt frem, og de mange kameraer var stillet skarpt og klar.
Vi var heldige, det holdt tørt.
Festlighederne fortsatte med endnu en aktuel gæst på broen.

Henrik Lübker, der er Creative Director ved Odense Bys Museer, fortalte om drømmen der er gået i opfyldelse. ‘Drømmen’ om at skabe et museum, der taler “som” H.C.Andersen, og ikke ‘om’ den verdensberømte digter.
I det nye H.C.Andersens Hus, har man givet H.C.Andersen mulighed for selv, at definere rammerne ud fra de værdier, der er på spil i hans eventyrlige universer. 

 • I efteråret 1867 blev H.C.Andersen udnævnt til æresborger i Odense.
  I 1905, hundredåret for hans fødsel, åbnede det første lille H.C.Andersens museum i hans fattige fødehjem, det gule hjørnehus i Hans Jensens Stræde.

Alligevel har vores verdensberømte digter alt for ofte været hensat til en form for skyggetilværelse i sin gamle fødeby.
Det er slut nu.

116 år efter hans fødsel byder Odense velkommen til et internationalt eventyrhus, der sammen med et fantastisk offentlig parkanlæg flettes fuldstændigt sammen med resten af byens centrum.

 • Jeg tror at hvis H.C.Andersen selv kunne vælge, så ville han pege på datoen 30. juni 2021 som sin tredje fødselsdag.  

Damp pulsede som drømmetåger ud fra en stor ring. Det skabte en illusion om en indgang til et andet univers. Ringen, Arc Zero, er skabt af den australske lyskunstner James Tapscott og vil om aftenen lyse op som en brændende ring.  

Bag ringen og tågen brød sangere ud i et korværk. Sangerne favnede Andersen liv, med en moderne ni-stemmig fortolkning af isolation og ensomhed. 

Det var ikke altid lige let at være H.C.Andersen. Han var en mønsterbryder, der med vilje, talent og held formåede at kæmpe sig til plads allerøverst på den internationale hylde. Barndommens oplevelser og fortællinger fulgte ham hele livet og var med til at forme manden og digteren H.C.Andersen. Hans eventyr er lærerige, tankevækkende og sjove, desuden rummer ofte en indirekte kritik af sociale omgangsformer. 

GUIDEDE TURE

En stor del af oplevelsen i det nye museum kommer fra lydsporet i det headset, der guider de besøgende rundt på museet.  Det vil derfor ikke være muligt at booke en guide til besøget på det nye H.C.Andersens museum. 

Guidede ture i “H.C.Andersens Fodspor” kan bestilles ved kontakt til Odense Tour Guides (tidl. VisitOdense)

Læs mere om Odense Opening herunder

Ambitiøst kulturformat ”åbner” sommeren i Odense

MitOdense – det, der samler os