fbpx

Affaldssortering bliver stadig en større og vigtigere del af vores hverdag, og derfor lancerer Odense Renovation et nyt børneunivers, så også de yngste borgere allerede i en tidlig alder lærer om de forskellige affaldsfraktioner og affaldspiktogrammer.

Odense Renovation har introduceret et nyt børneunivers under titlen ”De små sorterer” for de ældste børnehavebørn og de yngste børn i indskolingen: Hovedpersonerne er fem sorteringsglade skraldemus, der lærer børn om genbrug, affaldssortering og de nationale affaldspiktogrammer.

Indtil nu har Odense Renovations populære bøger om Rensdyret Rikke lært børnene om, hvorfor det er vigtigt at genbruge og passe på naturen – nu er det skraldemusenes tur til at lære fra sig.

Børnenes kendskab til affald styrkes
Gennem et opgavehæfte og en skraldeblues giver børneuniverset med skraldemusene Pia Papir, Perle Pap, Mille Mad, Melvis Metal og Gunnar Glas en sjov og legende introduktion til de forskellige affaldspiktogrammer, som børnene støder på i hverdagen.

Tanken bag skraldemusene, og især fokusset på de nationale piktogrammer for affaldssortering, er, at det styrker børns forståelse af, at affald skal håndteres forskelligt og kan hjælpe til, at børnene fra en tidlig alder genkender affaldsikonerne i hjemmet, bybilledet og institutionen.

Funktionsleder for kommunikation Morten Glasius uddyber: ”Børnene skal ikke kunne genkende alle de forskellige affaldspiktogrammer, men i første omgang vil vi gerne skabe kendskab til de mest hyppige
ikoner, så de genkender dem, når de ser dem i dagligdagen.”

Leg og lær med opgaver og sang
I opgavehæftet ”De små sorterer” styrkes børnenes kendskab til affald og de nationale
affaldspiktogrammer gennem forskellige opgaver, hvor børnene f.eks. skal finde den rigtige affaldsbeholder til forskellige stykker affald, navigere igennem en labyrint og løse en affaldsrebus. Opgaverne bidrager hver især til dialogen om sortering og genbrug i familien, i børnehaven og i skolen.

På Odense Renovations hjemmeside ligger også en musikvideo, hvor de fem mus synger om det affald, de hver især godt kan lide. Sangen er nem at lære og synge med på.

”Det er afgørende for miljøet og for fremtiden, at vi alle sorterer vores affald, så vi kan udnytte de ressourcer, vores affald gemmer på. Jo tidligere vi stifter bekendtskab med affaldssortering, jo mere naturlige bliver de gode vaner,” forklarer Morten Glasius.

Skraldemusenes sang og opgaverne findes på www.odenserenovation.dk/skraldemus

MitOdense – det, der samler os