Søndag den 22. november udkommer Odensebogen 2021. Udgivelsen har igennem årene udviklet sig til en sand folkefest
Søndag den 22. november udkommer Odensebogen 2021. De tidligere år har udgivelsen været fejret med en stor præsentation med over 1.200 gæster, men sådan bliver det desværre ikke i år.
På grund af corona har vi måttet tænke anderledes. Vi streamer live på Facebook søndag den 22. november klokken 14.00, og lægger også noget ud på vores hjemmeside senere. Vi håber meget, at odenseanerne vil være med til at markere dagen hjemme fra stuerne.
Stadsarkivar Johnny Wøllekær
Odensebogen 2021 – et historisk perspektiv på nutiden
Odensebogen 2021 sætter et historisk perspektiv på nutiden. Helt aktuelt kan man læse om, hvordan epidemier har ramt byen gennem historien. I en tid med daglige smittetal og korte udtalelser fra virologer kan vi alle nok have brug for at få sat COVID 19 ind i en historisk kontekst.
En anden artikel sætter perspektiv på forårets fejring af 75-året for Danmarks befrielse med en artikel om opgøret i Odense efter befrielsen. Her er fokus på den mere barske side af befrielsen, som man normalt ikke har talt så meget om.
Bymidten er under stor forandring og bliver flettet sammen igen efter årtiers adskillelse på grund af Thomas B. Thriges Gade. Man kan nærmest sige, at H.C. Andersen-kvarteret kommer tilbage til centrum, og i den anledning bliver kvarterets brogede historie fra middelalderen til i dag belyst i en af artiklerne. Med byomdannelsen kommer der også snart en letbane, og derfor ser vi i årets Odensebog tilbage på dengang byen havde sporvejsdrift.
Vi får også sat et historisk perspektiv på nutidens feminismedebat i to artikler, en om kvindesagsforkæmperen Frida Schmidt og en om tre ”rødstrømper” i 1970’erne.
Derudover får vi i tre artikler et historisk perspektiv på kultur- og musiklivet. Endelig kan læse to meget stærke erindringer, en fra en handicappet kvinde og en fra en tidligere kriminalbetjent.
Odensebogen i ny indpakning
Odensebogen udkom første gang i 1990. Fra begyndelsen var der en blanding af erindringer, artikler om forskellige historiske begivenheder eller personer og naturligvis en masse billeder. Sådan er det stadigvæk her over 30 år senere.
I 2019 gav vi for første gang Odensebogen en ”ansigtsløftning”, og odenseanerne tog rigtig godt imod vores små ændringer. Det er vi rigtig glade for. Imidlertid er det vigtigt, at vi følger med tiden. Derfor har vi brugt endnu flere billeder end tidligere.
Stadsarkivar Johnny Wøllekær
Odensebogen 2021 vil kunne købes hos Historiens Hus eller i boghandelen fra mandag den 23. november.
Om Odensebogen 2021s indhold:
- ”Det var et tungt ansvar” – opgøret efter befrielsen (Andreas Skov)
- – Det tegner til et godt bal. Erindringer fra Odenses musikliv i 1950’erne og 1960’erne (Finn Jørgensen)
- Pest, kolera og andre dødelige sygdomme. Tidligere epidemier i Odense – og indsatsen mod dem (Hans Chr. Johansen)
- Banebryderen. Om at vokse op som spastisk handicappet (Birgit Rasmussen)
- Velkommen på dansk jord igen! De sønderjyske krigsfangers besøg i 1919 (Rasmus Willaing Lock)
- De siger, at du er død! Af en odenseansk politimands erindringer (Hans Ole Jasper)
- Fra grim ælling til smuk kulisse. Historien om H.C. Andersen-kvarterets forvandling (Johnny Wøllekær)
- ”Nu er det mig, der har ordet. Historien om kvindesagsforkæmperen Frida Schmidt (Jørgen Thomsen)
- ”Jeg var egentlig en meget lovlydig borger”. Tre rødstrømper ser tilbage på kvindebevægelsen i Odense i 1970´erne (Tina Steenbock Petersen)
- Altid klar til en god koncert. Historien om JVB (Hans Thomsen og Hans Quistgaard)
- Det skulle ikke være nogens hus. Historien om aktivitetscentret Badstuen (Jens Åge S. Petersen)
- Da sporvejen var et stort fremskridt. Hvordan skrev Odenses aviser om bytrafikken 1911-1952?
MitOdense – det, der samler os