fbpx

Efter 7 år med byggeri og mere end 3 år med en spærret bymidte, åbner Odenses bymidte endeligt igen. Åbningen fejres tirsdag den 6. juli 2021 med taler, stand up og koncert

Et af det mest bemærkelsesværdige pladser i den store forvandling af Odenses bymidte står nu færdig.

Siden vikingetiden har der været handel og livlig aktivitet i en ubrudt linje igennem det, der i dag er Overgade og Vestergade i Odenses bymidte. I 1960’erne blev det årtusindgamle handelsstrøg gennembrudt af den fire-sporede Thomas B. Thriges Gade, hvor op mod 25.000 biler dagligt kørte igennem middelalderbykernen.

Nu er gaden væk og der er bygget huse i stedet, bilerne er parkeret i et p-anlæg under jorden og fra den 6. juli er Overgade og Vestergade igen et sammenhængende handelsstrøg.

Det fejrer parterne bag omdannelsen, Odense Kommune og den filantropiske forening Realdania med en officiel indvielse med Sebastian Dorset som vært sammen med komikeren Simon Væver og en koncert om aftenen med Andreas Odbjerg og Dopha.

Borgmester Peter Rahbæk Juel ser frem til åbningen af det nye byrum med stor begejstring.
 

 – Efter at have været adskilt i årtier, bindes bymidten nu endelig sammen igen. Det er en milepæl i forvandlingen af Thomas B. Thriges Gade og i den udvikling, Odense står midt i. Pladsen er gået fra at være en buldrende hovedvej til et levende byrum, der forbinder handelslivet og bliver et nyt hjerte i centrum af Odense. Med plads til liv, fællesskab og at være sammen – og hvor man nemt kan komme fra og til med letbanen, den nye supercykelsti eller parkering under jorden. Det er en rigtig stor dag, der markerer, hvor langt vi er kommet i at gøre Odense til en markant og grøn storby, der prioriterer pladsen til det levede liv, siger Peter Rahbæk Juel.

Også i Realdania har man set frem til denne dag.

Det er den sidste store milepæl frem mod afslutningen af projektet, som vi nu passerer. Og en vigtig milepæl for især de borgere og handlende, der har deres hverdag i området. Vi står nu med resultatet af en af de mest spektakulære byomdannelser i Danmark i nyere tid. En levende, tæt og grøn bymidte med plads til handel, boliger, kultur og aktiviteter over jorden – og med god plads til bilerne under den. Det var en modig beslutning, der blev taget i Odense i sin tid. Og resultatet kan både byer her i landet og i resten af verden hente inspiration i, siger adm. direktør i Realdania Jesper Nygård.

Den nye plads er belagt med granit i grå nuancer og med adgang til den 600 år gamle ruin, som tidligere i projektet blev flyttet til sin nuværende placering for enden af Vestergade.

Med åbningen af det nye byrum forlænges Overgade til Vestergade, ligesom før anlæggelsen af Thomas B. Thriges Gade. De nye beboere og butikker i de to karréer på hver side af passagen får dermed adresse i Overgade.

De to arrangementer afvikles i samarbejde med Studenterhus Odense og Generator Festival.

Program for den 6. juli

Officiel indvielse kl. 13.00
Gratis. Alle er velkomne og der er ingen tilmelding

Kl. 13.00 byder Sebastian Dorset velkommen til den officielle indvielse

Tale ved Borgmester Peter Rahbæk Juul

Tale ved Realdanias adm. direktør Jesper Nygård

Standup med Sebastian Dorset + Simon Væver

Hyggemusik på pladsen med Lise Haavik & Jon Kjærran
 

Koncert med Dopha og Andreas Odbjerg kl. 17.30
Billetbooking á kr. 40 er nødvendig. Billetten kan ombyttes til drikkevarer i baren.
Coronapas påkrævet.

Kl. 17:30 åbnes dørene til koncert

Dopha spiller

Andreas Odbjerg spiller

Koncerten slutter kl. 20.45 af hensyn til EM fodbold

Fakta om Fra Gade til By

Fra 2013 til 2021 omdannes den fire-sporede Thomas B. Thriges Gade til et bilfrit byrum med boliger og letbane midt i Odense.

Det er det mest gennemgribende byomdannelsesprojekt i Odenses historie.

Projektet er et partnerskab mellem Odense Kommune og foreningen Realdania. 

I hele projektet bygges ca. 53.000 etage m2 med ca. 300 boliger og 500 arbejdspladser.

Projektet koster 972 mio. kr., hvoraf Realdania og Odense Kommune hver betaler 255 mio.kr. Det resterende beløb på 462 mio. kr. finansieres ved salg af byggeretter og p-anlæg.

I oktober 2016 åbnede Fra Gade til By den nordlige del af p-kælderen Odense P med plads til ca. 500 biler. I 2019 åbnede den sydlige del af p-kælderen.

Hele anlægget er ca. 40.000 m2 stort og har en samlet kapacitet på lige knap 1000 p-pladser.

Der er desuden cykelparkering, motorcykelparkering og ladestandere til el-biler i
p-kælderen.

Over jorden anlægger Fra Gade til By flere nye torve og pladser, en lille bypark og en cykelsti. De gamle forbindelser mellem Odenses østlige og vestlige bymidte genopstår, så Odense igen har én samlet bymidte.

Den sidste store plads, som gøres færdig i projektet er Albani Torv ud for Albani Kirke.
Albani Torv forventes at stå færdigt til efteråret 2021.
 

Praktisk information

Indvielse og koncert finder sted på den nye plads mellem Vestergade og Overgade i Odense centrum.

Arrangementet afvikles i samarbejde med Studenterhuset og Generator.

Der er fri adgang til den officielle indvielse kl. 13.00.

Der er 500 billetter til koncerten kl. 17.30.
Coronapas er påkrævet.
Billetbooking til koncert fra 1. juli: https://place2book.com/da/sw2/sales/l7pj5c8s0j

MitOdense – det, der samler os