Julesparegrisen hos Møntergården skal hjælpe med at redde julen for flere familier i Odense
Mange af os tænker sikkert, at de seneste 9 måneder har været både triste og fyldt med en masse restriktioner. Men kan det måle sig med følelsen af ikke at have råd til at give sin familie en hyggelig jul? Næppe. Flere blandt især enlige forsørgere, kæmper hver eneste dag også i Odense for at få pengene til at slå til. Og det bliver en ekstra psykisk belastning, når vi går ind i december, og hver dag er en konfrontation med den jul, man ikke kan få del i.
Julesparegrisen kan være med til at redde julen for flere familier i Odense. Men det kræver masser af velvilje og stor gavmildhed fra byens borgere. Jeg ønsker, at så mange som muligt kommer til Møntergården og smide mønter i grisen, så vi kan give julehjælp til de familier i byen, der har mindst.
Julehjælpskoordinator, Dansk Folkehjælp afd. Odense, Pia Kimer Rasmussen
Følg mønterne gennem grisens mave
Inspirationen til julesparegrisen har museumsinspektør Dyveke Skov Larsen hentet blandt nissernes gode, gamle julegrisebasser og julens grisekød, som har spillet en stor rolle i forbindelse med julefesten lige siden vikingetiden. I sit daglige virke har hun ansvar for Møntergården – byens historiske museum. Og netop her kan du møde grisen.
Møntergårdens snedker, Kasper, kom på noget af en opgave, da blev spurgt om han ville bygge en overdimensioneret sparegris i træ, hvor bidragsyderen har mulighed for at følge mønterne gennem grisens mave.
At samle ind ved juletid og give af sit overskud til andre, som har brug for lidt ekstra hjælp til at gøre julen hyggelig, er en meget gammel skik. Hver en mønt der lander i grisen, giver vi videre til Dansk Folkehjælps Odense afdeling, som hvert år uddeler julehjælp til de fattigste og mest udsatte børnefamilier i byen.
Museumsinspektør, Møntergården, Dyveke Skov Larsen

Hvorfor en gris
Gris, jul og velstand har hørt tæt sammen i mere end 1000 år. Dengang som nu, var grisekød et sikkert hit til julefesterne, og grisekød indgår i utallige retter på det traditionelle julebord.
Med sit lækre, fede flæsk har grisen i århundreder været et symbol på velstand, frugtbarhed og lykke i Nordeuropa. Blandt andet kunne døde vikingekrigere i Valhalla skære kød af grisen Særrimner, som bare voksede ud igen, så snart det var spist. Grisen ser man også tit på gamle jule- og nytårskort – brugt til at ønske held og lykke for det kommende år.
Det er altså ikke helt tilfældigt, at man bliver den lykkelige ejer af en marcipangris, når man finder mandlen i risalamanden juleaften, eller at netop en gris har været brugt til opbevaring af al ens rigdom. Første gang en sparegris nævnes i Danmark er i H.C. Andersens historie Pengegrisen fra 1855.
Julesparegrisen bliver ny juletradition
Julemarkedet på Møntergården er aflyst, desværre. Men foruden nyheden, den kække julesparegris, som gerne vil fotograferes, så har vi drysset masser af ægte julestemning ud over alle kroge af den hyggelige museumsgård allerede fra fredag 27. nov. Kig ind og få særlige oplevelser og nye juletraditioner.
MitOdense – det, der samler os