fbpx

Den klassiske julemad i Odense bliver i stigende grad suppleret med fastfood-restauranters nye julekoncepter. Forbrugerne vægter bekvemmelighed og genkendelighed i takeaway med julesmag ifølge fødevareekspert.

I Odense er den traditionsbundne klassiske danske julemad stærkt forankret, men i takt med, at fastfood-restauranter introducerer nye julekoncepter, bliver julemaden gradvist amerikaniseret. Særligt juleburgeren har i de senere år vundet indpas på et stigende antal menukort. Blandt andet er The Burger Concept i Odense i år hoppet med på bølgen med lanceringen af en juleburger med ribbensteg tilsat julekrydderier som nellike og appelsin. En ny milkshake med brunkagesmag har også fundet vej til kædens menukort.

Vi plejer under normale omstændigheder at sælge mere i december end i en gennemsnitlig måned, men vi er alligevel overrasket over den positive modtagelse af vores juleburger. Kunderne er i høj grad åbne over for at afprøve konceptet, og vi forventer, at omkring 20 procent af vores kunder vil bestille en juleburger i år.

Simon Franck, medejer af The Burger Concept i Odense.

Ifølge Michael René, der er fødevareekspert og lektor i sensorik og fødevareteknologi ved Københavns Professionshøjskole, er bekvemmeligheden tiltalende ved at bestille julemad som takeaway i den travle juletid.

Nemme løsninger på madfronten bliver i stigende grad prioriteret af forbrugerne, og det ser vi blandt andet i supermarkedernes øgede udvalg af færdigretter og salatblandinger. Julemad som takeaway bliver en måde at købe sig til mere tid i årets travleste måned, hvor tiden ofte er knap til at kokkerere mad fra bunden. Prisen er dog unægteligt en faktor under tidens lavkonjunktur, hvor flere kunne tænkes at ville spare penge på madfronten.

Michael René, fødevareekspert og lektor i sensorik og fødevareteknologi ved Københavns Professionshøjskole

Takeaway med julesmag vækker sanserne

Den positive modtagelse af juleburgeren har ifølge Michael René sammenhæng med, at den indeholder professoren Peter Klosses seks grundprincipper for et smagfuldt måltid – de såkaldte 6 kulinariske succesfaktorer. Samtidig vækker smagsnuancerne en genkendelighedsglæde.

En juleburger opfattes af mange som smagfuld og delikat, fordi den ligesom hotdoggen allerede har alle grundsmagene for at blive en succes. Vi får for eksempel det salte fra flæskesværene, umami fra kødet, det søde fra brødet, det fede fra sennepsmayonnaisen, det syrlige fra pickles og det bitre fra rødkålen. Burgeren indeholder både bløde og knasende elementer, og det tiltaler ganen. Følelser og smagsoplevelser er forbundet via det samme center i hjernen, og det faktum, at burgeren indeholder klassiske julesmage, vækker typisk positive følelser forbundet til julen og den velkendte danske julemad. 

Michael René, fødevareekspert og lektor i sensorik og fødevareteknologi ved Københavns Professionshøjskole

Juleaften byder fortsat på klassisk julemad

Selvom junkfood er normalt juleaften i blandt andet Japan, er der fortsat et stykke vej, før den amerikaniserede julemad bliver en del af selve julebordet i Danmark den 24. december, vurderer Michael René.

Danskerne er fortsat meget traditionsbundne juleaften, og her har juleburgeren endnu ikke fået en solid plads på middagsbordet. I takt med at det i stigende grad bliver mere socialt acceptabelt at bestille sin mad frem for at kokkerere den fra bunden, vil madtraditionerne juleaften dog forventeligt blive blødt op.

Michael René, fødevareekspert og lektor i sensorik og fødevareteknologi ved Københavns Professionshøjskole

MitOdense – det, der samler os

MitOdense anvender cookies. Ved at bruge mitodense.dk, har vi behov for at du godkender vores brug af cookies på siden. Cookies er lovpligtigt at informere om og med til at gøre din oplevelse bedre.   Læs mere