Det bliver kul der skal fyres med på Fjernvarme Fyn indtil foråret 2024. Vi skal undgå at bruge den dyre russiske gas, som vil give prisstigninger på varmen.
Venstres formand, Christoffer Lilleholt siger følgende:
Vi har i dag stået i en svær beslutning, der dog kun har en rigtig vej at gå. Vi har besluttet at fortsætte med kul afbrænding til 2024.
Det betyder alle odenseanere på fjernvarme fortsat kan sove trygt om natten uden at få ubehagelige overraskelser med høje varmeregninger, som vi ser i resten af DK og EU.
Venstre kan ikke leve med at odenseanere ikke kan betale deres regninger pga. forhøjede varmeregninger.
Det betyder vi ikke køber gas og vi dermed ikke tager hverken europæisk eller russisk gas fra andre lande, der har endnu mere brug for det, som fx Polen og Tyskland hvor man ikke kan nå at omstille.
Det sætter os langt tilbage på vores klimaambitioner og derfor har vi valgt at den ekstra udledning skal kompenseres med andre tiltag som fx solceller, skovrejsning, mere fjernvarme eller vindmøller.
Det er særligt en hård beslutning fordi jeg og Venstre var hovedmænd bag vores plan om at udfase kul, som vi præsenterede på nedenstående billede med klimaministeren
Borgmester, Peter Rahbæk Juel fra Socialdemokratiet siger følgende:
Når kort og terræn ikke passer sammen, så skal man følge terrænet.
Sådan en situation står vi i lige nu, hvor Putins overfald på Ukraine har skabt eksplosivt stigende gaspriser, der igen har udløst en europæisk energikrise og inflation. Netop gas er et vigtigt element i Fjernvarme Fyns plan for udfasning af kul. Hvis vi ikke afviger fra den vedtagne plan for udfasning af kul, så vil det føre til markante stigninger i fjernvarmeprisen og stor risiko for afhængighed af russisk gas. En virkelighed jeg ikke vil lede Odense ind i! Derfor har et enigt økonomiudvalg i dag besluttet, at indkøbe kul til endnu en fyringssæson og dermed udskyde udfasningen kul til foråret 2024.
Det får den konsekvens, at der på den korte bane vi blive udledt mere co2. Til gengæld vil Fjernvarme Fyn investere mindst kr 100 millioner i ekstra klimatiltag, der yderligere skal reducerer udledningen frem mod 2030, hvor Odense skal være klimaneutral.
Og vigtigst af alt! Så kan Fjernvarme Fyn holde priserne i ro vinteren over. Det betyder utroligt meget for mange borgere og virksomheder i en tid, hvor elpriser og andre priser er steget markant, at vi nu har sikret fortsat lave varmepriser i Odense. Ikke mindst for pensionister, studerende og andre med små indkomster, der er hårdt ramt af de stigende priser.
Vi har også bedt Fjernvarme Fyn om, at analysere på mulighederne for at udfase kul uden at indfase gas. Det vil gøre vores varmeforsyning helt fossilfri, hvilket er bedre for klima – og naturligvis helt uafhængigt af Putins Rusland.
Det har været en svær beslutning. Min afvejning er, at på den korte så er uafhængighed af Rusland og lave varmepriser vigtigst. Så må vi løbe hurtigere og investere mere på den lange bane, så vi også når vores mål om at blive klimaneutrale i 2030. Jeg håber på forståelse.
MitOdense – det, der samler os