fbpx

I det gamle kvarter af Odense C finder du en historie om passion, smag og historie. De historiske rammer danner grundlag for en trio af kulinariske oplevelser samt en masse spændende events. Historien om den gamle kro fra 1683 til i dag.

Lad os starte med at aflive en myte om, at Den Gamle Kro er et dyrt og fint sted at spise. Det er mere end et fint sted – det er et fantastisk sted. Det er god og lækker mad lavet på danske traditioner og tilføjet et nutidigt twist med priser som matcher de fleste spisesteder i Odense. Det kan du selv tjekke i linket i bunden af artiklen.

I Odense, blandt de snoede gader og brostensbelagte veje, ligger Den Gamle Kro stolt, som et historisk vartegn for byen. Siden det blev bygget i år 1683 af den lokale købmand Hans Hansen, har kroen gennem århundrederne været et centrum for samfundet og et sted, hvor rejsende, handelsmænd og lokale indbyggere har mødtes for at hvile og nyde godt selskab.

Den Gamle Kro er som sagt fra 1683, men ifølge Stadsarkivet er ejendommen uden tvivl ældre.
Man mener, at der tidligere har ligget en gammel gård. Kroen består af to bygninger i Overgade og Nedergade samt en gårdhave, som har været brugt af tidligere beboere.

Ejendommen har været bygget om flere gange, ligesom den også har været brugt til forskellige formål gennem årene.
Der har blandt andet været bageri, værtshus, skomager og grønthandler foruden restaurant.

Når du står i ‘gården’, så kan du fornemme og tydeligt se, hvordan livet i 1800-tallet havde været. Det er ret specielt at sidde og spise i de autentiske omgivelser.

I 1937 købte tobaksfabrikant Erik Stokkebye ejendommen, og han restaurerede den til det nuværende udseende.
Konditoriet, fra 1874, blev omdannet til en restaurant med navnet Den Gamle Kro. Siden har skiftende restauratører holdt til i kroen.

I 1960’erne fik man sig en overraskelse, da man gravede ud til en kælder, som i dag er Munkekælderen. Man fandt nemlig levn fra en ældre rødstensbygning med kampestensokkel og tøndehvælvinger. Det er i dag et rigtigt flot sted at nyde et måltid mad eller en god flaske vin.

Det var også i 1960’erne, at det flotte og visionære elektriske ovenlysvindue blev installeret, og dermed lukkede gårdhaven til det vi kender i dag. En ret unik konstellation i den tidsperiode.

Som resten af huset i Den Gamle Kro, så er selskabslokalerne i samme originale stil. Her fornemmes de mange store begivenheder og møder mellem prominente personligheder såvel som almindelige mennesker. Fra kongelige banketter til lokale festligheder, hvor kroen har været et sted, hvor historie er blevet skabt og minder er blevet delt.

Hvis vægge kunne tale

I århundreder har Den Gamle Kro i Odense stået som et stumt vidne til byens skiftende landskaber og historier. Dens vægge bærer ar efter utallige liv, kærlighedshistorier og hemmeligheder, der er blevet hvisket i ly af aftenens mørke. Hvis vægge kunne tale, ville de fortælle om møder mellem elskende, intriger blandt rejsende og hjertelige latter fra gæster, der fandt trøst i dens velkendte omgivelser.

I dag fortsætter Den Gamle Kro med at være en vigtig del af Odenses restaurationsbranche, og dens betydning strækker sig ud over blot mad og drikke. Den repræsenterer en dyb forankring i byens kultur og traditioner, og den fortsætter med at være et mødested for generationer af odenseanere og besøgende, der søger en smag af fortiden og en oplevelse af ægte fynsk gæstfrihed.

Eksempler fra menuen:

Signatur Pariserbøf: Med peberrod, kapers, hjemmesyltede rødbeder, spejlæg, bløde og ristede løg.

Vegansk gryderet: Med ”vegansk kød” og grøntsager i vegansk fløde og tomat sauce.
Hertil kartoffelmos.

Kroens Planke: Marineret sild, karrysalat, ½ æg. Stegt fiskefilet, citron, rejer og remoulade. Mørbrad af gris med champignon a la creme og surt. Mini æble/rabarberkage med flødeskum og chokolade. Hertil brød og smør.

Find menuen på den gamle kro her

MitOdense – det, der samler os

MitOdense anvender cookies. Ved at bruge mitodense.dk, har vi behov for at du godkender vores brug af cookies på siden. Cookies er lovpligtigt at informere om og med til at gøre din oplevelse bedre.   Læs mere