Oplevelserne i Odense og resten af Danmark er sat i bero, så nu må vi finde nye måde at underholde os på. Det har Munkebo Brewery & Small Craft Distillery heldigvis svaret på
Midt i alt det negative og alle skal blive indendørs resten af denne måned, så prøv at få det bedste ud af det. Hyg dig med dine unger og klap konen en ekstra gang i møllen.
Her er en guide til at lave din egen øl-surdej sammen med familien, så ingen behøves at hamstre gær i butikkerne.
Kort fortalt: gær tilsættes mel og vand for at dejen hæver og bliver luftig. Dog er surdej er en meget gammel teknik som fungerer som et naturligt hævemiddel, så du ikke behøves at tilsætte gær og endda med et meget bedre smagsmæssigt resultat. En surdej er en sammensætning af en masse naturlige gærstammer og mælkesyre bakterier, og den sammensætning bidrager med meget mere smag i dit brød. Købegær er nemmere at tilsætte og virker med det samme, dette er som i de gamle dage. Ting som tager tid, smagen er det hele værd.
En surdej er faktisk lidt ligesom at have ny kæreste. Hun kræver opmærksomhed, kærlighed og skal passes og plejes for, at det kan gå over i en opgradering og I kan smedes i Hymens lænker.
Du kan nemt få ungerne til at hjælpe og samtidig undervise dem i naturvidenskab ved at forklare hvordan gær og bakterie er en del af naturen og hvordan naturen kan bruges for at lave den perfekt surdej. Du må sørge for at din surdej får opmærksomhed ved at fodre den i en uges tid, før den er klar til at bage med. I starten skal den blot fodres med lidt mel og vand og have lov at udfolde sig på køkkenbordet.

Opstart:
0,5 dl øko hvedemel.
0,5 dl øko rugmel
1 dl vand
En øl fra et mikrobryggeri, som ikke er pasteuriseret eller filtreret.
Dag 2 og dag 4.
2 spsk mel.
2 spsk vand
Beskrivelse:
Hæld det meste af en øl over i et glas, behold bundslatten i flasken. Bland mel og vand grundigt sammen i et stort glas, tilsæt resten af øllet i flaske. Rør rundt et par min. Lad surdejen stå på køkkenbordet med lidt køkkenrullepapir over, og rør engang i mellem hvis du husker det. Vigtigt: Husk at drikke øllet og ros ungerne for at deltage.
Dag 2 og 4.
Når surdejen begynder at hæve lidt, så kan du få ungerne til at fodre den med en skefuld mel og vand og rør godt til der ingen klumper er.
Dag 5
Når surdejen dufter surt og du kan se bobler i toppen så er den klar til at blive brugt til bagning. Surdej udvikler sig forskelligt, så duft til den om du har ramt rigtigt og prøv at bage med den for at teste.
Et gammel trick for at se om den er klar er at kontrollere om din surdej er klar ved denne simple test: fyld en lille skål med vand og kom én tsk surdej i skålen. Flyder den er dejen fyldt med luft, og et tegn på, at surdejen er klar.
Hvis du ikke er klar til at bage på dag 5, så sæt den på køl, med et løst låg. Husk engang om ugen at røre rundt og tilsætte lidt mel.
MitOdense – det, der samler os