fbpx

Tandlægeskræk rammer op mod 40 procent af danskerne, men odenseanere med angst for tandlæger kan få hjælp til at tøjle skrækken med et online coachingforløb fra Godt Smil-tandlægekæden i Odense.

Tandlægeskræk eller simpel forglemmelse, så viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, at 50 procent af odenseanerne, svarende til 162.438 voksne borgere i Odense kommune, ikke havde kontakt til tandlægen i 2020. Og er det angsten for det skærende hyl fra tandlægeboret, så er det noget, som de fleste danskere kender til.

For op mod 10 procent af danskerne er tandlægeangste i sådan en grad, at der er tale om decideret odontofobi. Derfor har Godt Smil-tandlægekæden i Odense under corona som de første i Danmark lanceret et tilbud om gratis coaching via videokonsultationer til patienter med tandlægevægring.  

Efter at have introduceret online coaching for vores tandlægeangste patienter, oplever vi i sigende grad at den faktisk har hjulpet dem. I flere tilfælde har én coaching-samtale været nok til, at vores patienter har kunne få sin angst dulmet så meget, at de efterfølgende kunne møde op til en behandling relativt kort tid efter samtalen.

Dadi Hrafnkelsson, ejer Godt Smil i Odense C.   

Med tilbuddet om online coaching mod tandlægeskræk, håber Godt Smil at kunne nå ud til de odenseanere, som på grund af kittelangsten risikerer at små tandsten vokser sig til komplicerede tand- og helbredsproblemer.

Coaching kan komme tandlægeskræk til livs

Ideen til coachingforløbet kom fra tandplejeren Camilla Juel Nielsen, og udsprang fra et simpelt tilbud om online tandeftersyn. Det er erfaringerne fra det tandeftersyn, som er blevet til online coachingforløb mod tandlægeskræk. Et forløb med gratis online konsultationer og coaching, som nu har rundet sit første år og som Camilla Juel Nielsen alene har stået for at tilrettelægge. Og erfaringerne har været exceptionelt gode.

Der findes ikke et færdigt koncept for coaching mod tandlægeskræk, så det har jeg skulle konstruere hen ad vejen, men vores erfaringer har været rigtig positive. Halvdelen af patienterne har haft nok i bare en enkelt samtale, inden de turde taget springet og møde op til behandling. Enkelte har skulle have op til fire sessioner, men som det ser ud nu, så kommer vi rigtig langt med en times konsultation hvor vi får talt angsten ned, arbejder med både fysiske øvelser og en ressourcefokuseret terapi for at få skabt en god oplevelse omkring tandpleje.

Camilla Juel Nielsen, Tandplejer, Godt Smil

Med de gode resultater i bagagen er Camilla Juel Nielsens håb højt for at fortsætte og udbygge forløbet også efter coronatiden til gavn for de odenseanere som ellers undgår tandlægestolen.

MitOdense – det, der samler os