Drømmer du om at blive mere selvforsynende og undgå madspild? Det vil de i Den Fynske Landsby gerne hjælpe dig med.
På Forsyn dig selv-dagen søndag den 18. september 2022 kan du blive inspireret af de ”gamle dage”, hvor man dyrkede sine egne grøntsager og sørgede for at madrester kom på møddingen og blev til gødning, der kunne blive til nye grøntsager.
I dag bliver grøntsager og frugter fløjet verden rundt, men transporten gavner ikke klimaet. Det er mere klimavenligt at spise efter årstiden, som man gjorde førhen. I Den Fynske Landsby kan du høre om grøntsager som kål, gulerødder, kartofler, æbler og urter, der også blev dyrket i gamle dage. At være selvforsynende tager længere tid, men giver også stor tilfredsstillelse.
Bliv klogere på, hvordan du forsyner dig selv, når Den Fynske Landsby sætter fokus på emner som hjemmedyrkede planter, madspild og selvforsyning sammen med forskellige spændende mennesker fra Fyn. Mød ægteparret Bo Egelund og Eva Vermehren, der fortæller om deres gravefri køkkenhave, Lisbeth Ingeman Sørensen og Frederik Hilmand, der er ved at åbne et ’Gå til have’-hold i Skalbjerg, Mads Bachman Storgaard fra Ærø Tang samt Ditte Fromseier og Sigurd Hockings fra Øksendrup Cider.
På Forsyn dig selv-dagen kan du også møde Landsbyens egne bryggere, der fortæller om humle og dens mange egenskaber, inden du kan smage deres hjemmebryggede øl. Bi-holderne fortæller om honningmjød, kokkepigerne laver mad efter årstiden, du kan blive klogere på hør-planten, som kan blive til tøj, og uldkonerne farver garn med æbler.
Dagens program søndag den 18. september 2022:
Oplæg på Hospitalets gårdsplads (nr. 8):
Kl. 11.00: Ærø Tang – om at fremstille fødevarer med tang, som er dyrket og høstet i det omkringliggende hav.
Kl. 12.00: ’Gå til have’ – om et nyt projekt i Skalbjerg, der skal skabe fællesskab og færdigheder.
Kl. 13.00: Øksendrup Cider – om kærligheden til cider og drømmen om et cideri.
Kl. 14.00: Den selvforsynende familie – om en køkkenhave, der dækker 75% af familiens grøntsagsforbrug.
Hele dagen kl. 11-15:
Efterår i mark: Mød landmænd og markarbejdere, der gør jorden klar til vinter og forår.
Humleplukning og smagsprøver: Mød bryggerne i Vandmøllens fine stue (nr. 1).
Mød møllerne i Vandmøllen, hvor de fortæller om Landsbyens møller.
Kokkepigerne i præstegårdskøkkenet (nr. 7) laver mad efter årstider og deler ud af gode ideer og viden.
I Præstegårdens bryggers står bi-holderne klar til at fortælle om honning og mjød.
Besøg Torupgården (nr. 9) og hør om planten hør, dens forarbejdning og den lange vej fra plante til tøj.
Uldkonerne farver garn med æbler og æblebark i gårdens køkken.
Dem kan du også møde: Landsbyfortællinger på Fjelstedgården (nr. 6) og i Væverhuset (nr. 5). Håndarbejdsfrøkner i Fjelstedgårdens fine stue (nr. 6). Smeden (nr. 17) og karlene i huggehuset på Torupgården (nr. 9).
Oplæg:
Mads fra Ærø Tang fremstiller fødevarer med tang, som er dyrket og høstet i det omkringliggende hav. Denne dag fortæller han om dyrkning af tang, dets anvendelsesmuligheder, og hvorfor han har bygget et tang-anlæg, hvor han dyrker tang på liner. Mads medbringer bl.a. prøver på hans ’soya’, der er baseret på økologisk byg dyrket på Ærø og tang høstet fra hans eget anlæg.
Kl. 12.00: Gå til Have
Lisbeth Ingeman Sørensen og Frederik Richard Hilmand fortæller om at ’Gå til have’, der er et helt nyt tiltag i Skalbjerg og en del af ’Jordens Skole’. Til ’Gå til have’ lærer man om årets cyklus i haven fra frøsamling og kompost i efteråret til forspiring og udplantning i foråret. Det er ganske enkelt en helt lille jord-uddannelse. Lisbeth og Frederik besøger Landsbyen for at fortælle om projektet og hvorfor, det har været vigtigt for dem at engagere sig.
Kl. 13.00: Øksendrup Cider
Ditte og Sigurd fra Øksendrup blev inspirerede af de gamle æbletræer i deres nye landsbyhave til at lave cider til privat forbrug. Det blev så stort et hit, at de udvidede produktionen både med flere træer og et cideri, der blev taget i brug for to år siden. Nu er de i fuld gang med at producere og udleve deres drøm. Mød dem her i Landsbyen, hvor de fortæller om hvordan man laver cider, hvorfor Fyn er et fantastisk sted at dyrke æbler og hvorfor, at cideren stjal deres hjerter.
Kl. 14.00: Den Selvforsynende Familie
Ægteparret Bo Egelund og Eva Vermehren fortæller om selvforsyning og økologi i deres gravefri køkkenhave, hvor de dyrker omkring 75% af deres årlige forbrug af grøntsager. Publikum kommer til at høre om deres glæde ved at være ude, være sammen, spise egne produkter og ved at være en del af kredsløbet. Bo har tidligere udgivet bogen ”Den Selvforsynende Familie” om deres liv med have.
Søndag den 18. september kl. 11-15 i Den Fynske Landsby
MitOdense – det, der samler os