Ny undersøgelse viser, at seks ud af ti danskere finder det vigtigt, at man tager mest muligt hensyn til miljøet ved begravelser og bisættelser. Hos Odense Bøilerehauge i Ansgars-Centrum vælger flere bæredygtigt.
Danskernes lyst til at leve bæredygtigt og bevidsthed om at træffe klimavenlige valg har nu også fået fat, når det kommer til vores sidste rejse. Ifølge en repræsentativ spørgeskemaundersøgelse, Danskerne og døden 2022, synes 60 procent af de adspurgte, at det i nogen, høj eller meget høj grad er vigtigt, at begravelser og bisættelser er bæredygtige og tager størst muligt miljøhensyn.
Michael Sparvath er bedemand hos Odense Bøilerehauge i Ansgars-Centrum, og her er det tydeligt, at efterspørgslen på mere bæredygtige kister er steget markant. Her kan de pårørende blandt andet vælge en kiste fra Green Goodbye, hvor det kun er yderkisten, der er af træ, og som bliver genbrugt, mens inderkisten er af pap og er den, som bliver kremeret sammen med den afdøde.
Det er forholdsvist nyt, at kunderne kan vælge udsmykning og kister, der vægter bæredygtighed. Men vi kan helt klart mærke, at folk er interesseret i det, så snart de ser muligheden.
Michael Sparvath, bedemand hos Odense Bøilerehauge i Ansgars-Centrum
Undersøgelsen viser også, at flere kvinder end mænd finder det vigtigt, at begravelser og bisættelser foregår med hensyntagen til miljøet. Ifølge Danske Krematoriers Forening blev knap 87 procent af de afdøde brændt i 2022.
Pap og genanvendt hospitalslinned
En normal trækiste bliver brugt én gang og kremeret sammen med den afdøde efter bisættelsen, mens en genbrugskiste består af en inderkiste af pap, der kremeres, og en yderkiste af træ, som typisk bliver genbrugt mellem 20 og 30 gange. Hos Green Goodbye, der producerer kister af genbrugspap, oplever Jørgen Ødegaard også den stigende efterspørgsel.
Der går i gennemsnit omkring 40 kilo træ til en kiste, og det skal måske transporteres fra Sverige og på savværk for at blive behandlet. Vi kan klare det med syv kilo miljøvenlig genbrugspap, uden der bliver fældet et træ. Samtidig er indmaden i kisten også genanvendt linned som for eksempel lagner, der har været brugt på hospitaler.
Jørgen Ødegaard Green Goodbye
Potentiale til mere
Mange kunder er opmærksomme på, at også urnen skal være i materiale, der kan nedbrydes naturligt, hvilket kirkegårdene også stiller krav til. Ifølge Michael Sparvath er det bare positivt, at flere er opmærksomme på mere bæredygtige løsninger, men den helt igennem bæredygtige bisættelse er endnu ikke slået igennem.
Det er på mange måder svært at overskue alt det, der forbruges i løbet af en begravelse. Blandt andet kistepynt og blomster har jo også et klimaaftryk, som nogle måske vil være opmærksomme på i fremtiden.
Michael Sparvath, bedemand hos Odense Bøilerehauge i Ansgars-Centrum
MitOdense – det, der samler os