fbpx

Fra 2022 skal to spritnye sorteringsanlæg håndtere danskernes mange tons elektronikskrot.

I samarbejde med virksomhederne Stena Recycling og Odenseanske H.J. Hansen Genvinding investerer elektronikproducenternes sammenslutning Elretur nu i to spritnye sorteringsanlæg.

De to sorteringsanlæg bliver Europas største. ”Danmarks mest ambitiøse anlæg til sortering, genbrug og genanvendelse af elektronikprodukter

Anlæggene har – ifølge en helt ny rapport fra Elretur – potentiale til at øge genbruget markant, når anlæggene er i gang i 2022. Baseret på faktiske undersøgelser af kasserede hårde hvidevarer kan anlæggene ifølge rapporten indfri et potentiale for direkte genbrug, der er syv gange større end i dag. Svarende til ca. 3.500 tons – eller næsten 60.000 reparerede hårde hvidevarer – årligt

På baggrund af den nylige rapport, er det realistiske potentiale mellem 7 og 10 procent af de indsamlede produkter. I dag genbruges kun cirka en procent.

Elretur er ved at få udarbejdet nøjagtige beregninger af de CO2-besparelser, som det nye anlæg vil give anledning til. Tommelfingerregel giver det i snit en CO2e-besparelse på 70 procent, når man undgår at købe et nyt produkt ved at genbruge et eksisterende produkt.

Anlæg i øst og vest

De to nye anlæg vil blive placeret i både Øst- og Vestdanmark. Miljøbehandler og operatør H.J. Hansen Genvinding A/S skal stå for at drive first treatment-anlægget i Vestdanmark, mens Stena Recycling A/S skal stå for driften i Østdanmark.

MitOdense – det, der samler os