fbpx

Den 18. og 19. september fyres der op i alle kedler til Dampdage på Danmarks Jernbanemuseum. Det er et helt særligt arrangement, som museet gennemfører i et tæt samarbejde med tre jernbaneklubber fra hele landet

Det er en helt særlig oplevelse at stå tæt på et damplokomotiv, indhyllet i røg, damp og med en duft af kul i næseborene. Til Dampdage kan I komme helt tæt på de kraftfulde maskiner og køre en hyggelig tur på museets egen strækning. Fra Vestsjællands Veterantog kommer en K-maskine, fra Nordsjællands Veterantog en svensk S-maskine og fra Sydjyllands Veterantog privatbanelokomotivet TKVJ 12. Museet selv stiller også med en K-maskine.

Som noget helt særligt viser de desuden nogle af de mest imponerende damplokomotiver fra museets magasin. To af dem har aldrig været udstillet på museet før. Damplokomotiverne er repræsentanter for dem, der kørte som de sidste damptog op til 1970. Flere af dem er blandt de største, der har kørt i Danmark.

Dagen byder desuden på ture med deres populære minidamptog og demonstration af dampmaskiner fra dengang farfar var dreng.

Markering af 50-året for dampdriftens ophør

Til Dampdage markerer de – med et års forsinkelse som følge af Covid 19 – 50-året for ophøret af den planmæssige brug af damplokomotiver i ordinær trafik hos statsbanerne i 1970. Det var en lang og stolt epoke, der sluttede i 1970, som et billede på den industrialisering, der var med til at forme det moderne Danmark.

Kom med på en særlig udflugt med to damplokomotiver

Lørdag eftermiddag er det, som noget helt særligt, muligt at få en tur med tog til Nyborg med hele to damplokomotiver i forspand. På vej tilbage vil der være mulighed for at høre maskinerne arbejde sig op ad bakken til Hjulby, der i damptiden var en kæmpe udfordring for alle tog og krævede brug af alle kræfter.

MitOdense – det, der samler os