Vejdirektoratet har for nylig afsluttet udbygning af Fynske Motorvej mellem Nørre Aaby og Odense V fra fire til seks spor, og nu begynder forskellige arbejder udenfor vejarealet.
Plantesæsonen for løvtræer og buske er skudt i gang, så nu skal der til en start plantes cirka 40.000 træer.
De første træer er netop sat i jorden af i alt omkring 40.000 træer og buske, som bliver plantet langs motorvejen over Vestfyn i de kommende seks måneder. De resterende cirka 20.000 træer kommer i jorden om et års tid.
I forbindelse med udbygning af motorvejen har vi ryddet en masse arealer, og de træer vi har fjernet, skal vi erstatte. Som tommelfingerregel vil vi så vidt det er muligt gerne erstatte dem 1:1. Altså fælder vi ét træ, skal vi plante ét. Når det gælder registreret fredskov, så hedder forholdet 1:2. Plantning af træer og buske er en af flere indsatser på det grønne område.
Fagansvarlig for beplantning Mette Riis, Vejdirektoratet
Plantesæsonen for løvtræer og buske strækker sig fra oktober og slutter i april, og det er en blanding af mange træarter og buske, der alle hører til herhjemme og derved understøtter biodiversiteten, som kommer op langs Fynske Motorvej. Det er arter som for eksempel engriflet hvidtjørn, stilkeg, almindelig hassel og skovæble.
Vi vil forsøge at skabe en grøn korridor. På strækningen mellem Odense V og Gribsvad bliver der plantet træer i et grønt bælte ved motorvejen. Vi planter de mange nye træer af flere grunde. For eksempel skal de nogle steder udgøre en ledelinje til dyrene, så de bliver hjulpet den bedste vej væk fra motorvejen eller hen til en faunapassage.
Fagansvarlig for beplantning Mette Riis, Vejdirektoratet
Udover den grønne korridor langs motorvejen bliver der plantet grønt omkring udvalgte regnvandsbassiner og i forbindelse med samkørselspladser på strækningen.
Andre grønne indsatser
I forbindelse med udbygning af den Fynske Motorvej har der allerede været en række indsatser for at understøtte biodiversiteten. Her er tre eksempler:
Tidligere på året blev der plantet omkring 4.000 træer i Skoleskov Fyn, som Vejdirektoratet har etableret i samarbejde med organisationen Plant et Træ. I maj 2022 hjalp omkring 140 skolebørn fra den lokale Ubberud Skole med at få plantet de mange træer. Læs mere om Skoleskov Fyn.
Hen over sommeren 2022 blev to støjvolde ved Indslev tilsået med en frøblanding bestående af urter og blomster, der er hjemmehørende i den danske natur, suppleret af tuedannende græsser og derefter blev hele volden pakket ind i halmmåtter. Målet er at skabe levesteder for blandt andet insekter og på samme tid sikre volden mod erosion. Læs mere om halmmåtter og støjvolde.
I foråret 2022 blev arbejdet med at etablere erstatningsnatur sat i gang. I alt skal der i Assens Kommune skabes cirka 4.700 m² erstatningsnatur da Vejdirektoratet har inddraget ca. 2.350 m ² naturbeskyttede arealer. Vejdirektoratet anlægger tre forskellige naturtyper – både tørt overdrev, eng og sø – som med tiden skal blive hjemsted for bl.a. frøer og stor vandsalamander. Læs mere om erstatningsnatur.
Det er Arkil A/S og HedeDanmark, der er entreprenør på opgaven og står for at plante de mange træer.
Læs mere om udbygning af Fynske Motorvej.
MitOdense – det, der samler os